Wina musujące Radom

Wina musujące Radom

Wina musujące powstają zarówno z białych jak i czerwonych odmian winorośli. Najpopularniejsze z nich, to m.in.: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Glera, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Xarel-lo, Parellada, Macabeo (Viura).
Produkowane są na całym świecie, w różnych regionach winiarskich.
Niewątpliwie, najsłynniejszym winem musującym jest Szampan (Champagne). Powstaje on metodą tradycyjną, zwaną też często metodą szampańską. Polega ona na wtórnej fermentacji wina w butelkach. Tą samą metodą produkowana jest hiszpańska Cava, włoska Franciacorta, ale też inne francuskie wina, takie jak Cremant i Limoux.

Kolejna bardzo popularna metoda produkcji, to metoda zbiornikowa, zwana też metodą Charmata. W tym przypadku wtórna fermentacja wina przebiega w dużych, szczelnie zamkniętych stalowych tankach. Najbardziej znane wina, które powstają tą metodą, to włoskie Asti i Prosecco.