Wina czerwone radom

Wina czerwone Radom

Czerwone wina powstają z czerwonych odmian winogron. Pomimo nazwy, w rzeczywistości kolor ich skórek jest granatowy lub czarny.

Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są zgniatane przy pomocy młynka. Uzyskana miazga poddawana jest maceracji, dzięki której moszcz uzyskuje zawarte w skórkach barwniki i garbniki. Wszystko to ma wpływ na kolor i taniczność wina.

Cabernet Sauvignon

Francuska odmiana winogron, bardzo znana i uprawiana na całym świecie. Używana do produkcji zarówno „wielkich win”, jak i tych bardziej przeciętnych. Główna odmiana winogron w Bordeaux. Powstają z niej wina o intensywnej barwie, ekstraktywne, z bardzo dużą ilością tanin, zdolne do długiego dojrzewania. Świetnie nadaje się do leżakowania w beczkach.

Aromaty: czarna porzeczka, wiśnia, zielona papryka, zioła, tytoń, drewno cedrowe.

Kraj i obszar uprawy: Francja (Bordeaux), Włochy, Izrael, Nowy Świat (Kalifornia).

Merlot

Jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych czerwonych odmian na świecie. Główny szczep winogron w Bordeaux, gdzie kupażowany jest z cabernet sauvignon i cabernet franc. Powstają z niego zarówno lekkie jak i bardzo ekstraktywne wina, ale są aksamitne i delikatne w smaku.

Aromaty: wiśnie, śliwki, czarna porzeczka, czekolada, mięta.

Kraj i obszar uprawy: Francja (Bordeaux), Włochy, Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia.

Syrah (Shiraz)

Podstawowa odmiana w Dolinie Rodanu na południu Francji. Dzisiaj uprawiana z powodzeniem na całym świecie. Daje wina mocne i bogate o intensywnym zabarwieniu. Dobrze znoszą leżakowanie, co sprawia, że robią się bardziej eleganckie i delikatniejsze.

Aromaty: jeżyny, maliny, pieprz, przyprawy korzenne, skóra.

Kraj i obszar uprawy: Francja (Dolina Rodanu), Australia, RPA, Chile, Argentyna, USA (Kalifornia).

Pinot Noir (
inne nazwy: pinot nero, spatburgunder, blauburgunder, rulandske modre)

Uznawana za jedną z najbardziej szlachetnych odmian winorośli. Główna odmiana w Burgundii
i Szampanii. Uprawiana na całym świecie, jednak nie lubi zbyt ciepłego klimatu. Jest bardzo wymagająca, mało odporna na choroby i niezbyt wydajna. W zależności od miejsca pochodzenia, charakterystyka win może bardzo się różnić.

Aromaty: jeżyny, wiśnie, maliny, śliwki, owoce leśne, fiołki, trufle.

Kraj i obszar uprawy: Francja (Burgundia, Szampania, Alzacja), Austria, Niemcy, Włochy, Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia.

Tempranillo
 (inne nazwy: aragonez, tinta roriz, tinta del toro, tinto fino)

Główna odmiana winorośli w Hiszpanii. Uprawiana również w Portugalii. Powstają z niej zarówno lekkie i młode wina, jak i ciężkie, długo starzone w dębowych beczkach.

Aromaty: czarna porzeczka, śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, skóra.

Kraj i obszar uprawy: Hiszpania (Rioja, Ribera delDuero, Portugalia, Nowy Świat.

Sangiovese

Najważniejsza czerwona odmiana winogron we Włoszech. To właśnie z niej powstaje słynne Chianti
i Brunello di Montalcino. Daje wina mocne, ekstraktywne, z dużą zawartością tanin. Dobrze znoszą długie dojrzewanie w dębowych beczkach.

Aromaty: wiśnie, śliwki, nuty skóry i ziemi.

Kraj i obszar uprawy: Włochy (Toskania, Umbria, Emilia-Romagna), Ameryka Południowa.

Nebbiolo

To włoska odmiana uprawiana głównie w Piemoncie. Daje tam najlepsze wina, takie jak barolo czy barbaresco. Winiarze próbują ją uprawiać w różnych miejscach świata, jednak nigdzie indziej, nie daje win tak wysokiej jakości. To właśnie Piemont i jego klimat są idealne dla nebbiolo, gdzie powstają wina mocne i ekstraktywne, o dużej zawartości tanin, niezwykle trwałe. Doskonale się starzeją
i zaliczane są do jednych z najbardziej długowiecznych win na świecie.

Aromaty: jeżyna, czarna porzeczka, owoce leśne, fiołki, powidła, nuty dymne i skórzane.

Kraj i obszar uprawy: Włochy (Piemont, Lombardia), Austria, Nowa Zelandia, Urugwaj.

Zinfandel (Primitivo)


Odmiana uprawiana głównie w Kalifornii. Pochodzi z Europy, a dokładnie z Chorwacji, znana również we Włoszech jako primitivo. Powstają z niej zarówno lekkie jak i ciężkie czerwone wina, ale również słodkie, wzmacniane, na wzór porto. Charakteryzują się gładkimi taninami i świetnie dojrzewają
w beczkach.

Aromaty: maliny, jeżyny, wiśnie, goździki, nuty słodko-korzenne.

Kraj i obszar uprawy: USA (Kalifornia), Włochy (Apulia), Chorwacja.

Carmenere


Pochodzi z Francji (Bordeaux), jednak obecnie występuje tam w bardzo małej ilości. Carmenere jest główną odmianą winogron w Chile, gdzie jeszcze trzy dekady temu uznawano ją za merlota. Powstają z niej wysokiej jakości wina o głębokim kolorze i mniejszej zawartości tanin niż np. cabernet sauvignon. Carmenere jest dość trudny w uprawie i często plony nie są zbyt wysokie.

Aromaty: jagody, śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, nuty dymne i ziemiste.

Kraj i obszar uprawy: Chile, Francja, Włochy (Friuli, Sardynia), USA.

Blaufrankisch
 (inne nazwy: kekfrankos, frankovka)

Odmiana austriacka rozpowszechniona w Europie Środkowo-Wschodniej. Obecnie powstają z niej jedne z najlepszych czerwonych win w tym regionie. Daje wina świeże, o średniej budowie ale
w najlepszych wydaniach ma potężną strukturę i jest bardzo skoncentrowane.

Aromaty: malina, wiśnia, śliwka, nuty ziołowo-przyprawowe.

Kraj i obszar uprawy: Austria, Węgry, Czechy.

Przy produkcji win czerwonych fermentuje cała miazga, wraz ze skórkami i pestkami. Proces fermentacji trwa od kilku dni do kilku tygodni. Następnym etapem jest oddzielenie wina od miazgi i fermentacja jabłkowo-mlekowa. Wina czerwone potrzebują znacznie dłuższego czasu dojrzewania niż wina białe. Świetnie sprawdzają się do tego dębowe beczki, jednak z powodu wysokich kosztów, większość win czerwonych dojrzewa w stalowych lub betonowych kadziach. Butelkowanie rozpoczyna się nie wcześniej niż po pół roku, ale zazwyczaj okres ten, to przynajmniej rok.

Czy masz co najmniej 18 lat?

Nasza strona zawiera treści dotyczące alkoholu i jest przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Aby kontynuować, potwierdź, że masz ukończone 18 lat. W innym przypadku prosimy o opuszczenie strony.