Czerwone wina powstają z czerwonych odmian winogron. Pomimo nazwy, w rzeczywistości kolor ich skórek jest granatowy lub czarny.
Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są zgniatane przy pomocy młynka. Uzyskana miazga poddawana jest maceracji, dzięki której moszcz uzyskuje zawarte w skórkach barwniki i garbniki. Wszystko to ma wpływ na kolor i taniczność wina.
Francuska odmiana winogron, bardzo znana i uprawiana na całym świecie. Używana do produkcji zarówno „wielkich win”, jak i tych bardziej przeciętnych. Główna odmiana winogron w Bordeaux. Powstają z niej wina o intensywnej barwie, ekstraktywne, z bardzo dużą ilością tanin, zdolne do długiego dojrzewania. Świetnie nadaje się do leżakowania w beczkach.
Aromaty: czarna porzeczka, wiśnia, zielona papryka, zioła, tytoń, drewno cedrowe.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Bordeaux), Włochy, Izrael, Nowy Świat (Kalifornia).
Jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych czerwonych odmian na świecie. Główny szczep winogron w Bordeaux, gdzie kupażowany jest z cabernet sauvignon i cabernet franc. Powstają z niego zarówno lekkie jak i bardzo ekstraktywne wina, ale są aksamitne i delikatne w smaku.
Aromaty: wiśnie, śliwki, czarna porzeczka, czekolada, mięta.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Bordeaux), Włochy, Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia.
Podstawowa odmiana w Dolinie Rodanu na południu Francji. Dzisiaj uprawiana z powodzeniem na całym świecie. Daje wina mocne i bogate o intensywnym zabarwieniu. Dobrze znoszą leżakowanie, co sprawia, że robią się bardziej eleganckie i delikatniejsze.
Aromaty: jeżyny, maliny, pieprz, przyprawy korzenne, skóra.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Dolina Rodanu), Australia, RPA, Chile, Argentyna, USA (Kalifornia).
Uznawana za jedną z najbardziej szlachetnych odmian winorośli. Główna odmiana w Burgundii i Szampanii. Uprawiana na całym świecie, jednak nie lubi zbyt ciepłego klimatu. Jest bardzo wymagająca, mało odporna na choroby i niezbyt wydajna. W zależności od miejsca pochodzenia, charakterystyka win może bardzo się różnić.
Aromaty: jeżyny, wiśnie, maliny, śliwki, owoce leśne, fiołki, trufle.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Burgundia, Szampania, Alzacja), Austria, Niemcy, Włochy, Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia.
Główna odmiana winorośli w Hiszpanii. Uprawiana również w Portugalii. Powstają z niej zarówno lekkie i młode wina, jak i ciężkie, długo starzone w dębowych beczkach.
Aromaty: czarna porzeczka, śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, skóra.
Kraj i obszar uprawy: Hiszpania (Rioja, Ribera delDuero, Portugalia, Nowy Świat.
Najważniejsza czerwona odmiana winogron we Włoszech. To właśnie z niej powstaje słynne Chianti i Brunello di Montalcino. Daje wina mocne, ekstraktywne, z dużą zawartością tanin. Dobrze znoszą długie dojrzewanie w dębowych beczkach.
Aromaty: wiśnie, śliwki, nuty skóry i ziemi.
Kraj i obszar uprawy: Włochy (Toskania, Umbria, Emilia-Romagna), Ameryka Południowa.
To włoska odmiana uprawiana głównie w Piemoncie. Daje tam najlepsze wina, takie jak barolo czy barbaresco. Winiarze próbują ją uprawiać w różnych miejscach świata, jednak nigdzie indziej, nie daje win tak wysokiej jakości. To właśnie Piemont i jego klimat są idealne dla nebbiolo, gdzie powstają wina mocne i ekstraktywne, o dużej zawartości tanin, niezwykle trwałe. Doskonale się starzeją i zaliczane są do jednych z najbardziej długowiecznych win na świecie.
Aromaty: jeżyna, czarna porzeczka, owoce leśne, fiołki, powidła, nuty dymne i skórzane.
Kraj i obszar uprawy: Włochy (Piemont, Lombardia), Austria, Nowa Zelandia, Urugwaj.
Odmiana uprawiana głównie w Kalifornii. Pochodzi z Europy, a dokładnie z Chorwacji, znana również we Włoszech jako primitivo. Powstają z niej zarówno lekkie jak i ciężkie czerwone wina, ale również słodkie, wzmacniane, na wzór porto. Charakteryzują się gładkimi taninami i świetnie dojrzewają w beczkach.
Aromaty: maliny, jeżyny, wiśnie, goździki, nuty słodko-korzenne.
Kraj i obszar uprawy: USA (Kalifornia), Włochy (Apulia), Chorwacja.
Pochodzi z Francji (Bordeaux), jednak obecnie występuje tam w bardzo małej ilości. Carmenere jest główną odmianą winogron w Chile, gdzie jeszcze trzy dekady temu uznawano ją za merlota. Powstają z niej wysokiej jakości wina o głębokim kolorze i mniejszej zawartości tanin niż np. cabernet sauvignon. Carmenere jest dość trudny w uprawie i często plony nie są zbyt wysokie.
Aromaty: jagody, śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, nuty dymne i ziemiste.
Kraj i obszar uprawy: Chile, Francja, Włochy (Friuli, Sardynia), USA.
Odmiana austriacka rozpowszechniona w Europie Środkowo-Wschodniej. Obecnie powstają z niej jedne z najlepszych czerwonych win w tym regionie. Daje wina świeże, o średniej budowie ale w najlepszych wydaniach ma potężną strukturę i jest bardzo skoncentrowane.
Aromaty: malina, wiśnia, śliwka, nuty ziołowo-przyprawowe.
Kraj i obszar uprawy: Austria, Węgry, Czechy.
Przy produkcji win czerwonych fermentuje cała miazga, wraz ze skórkami i pestkami. Proces fermentacji trwa od kilku dni do kilku tygodni. Następnym etapem jest oddzielenie wina od miazgi i fermentacja jabłkowo-mlekowa. Wina czerwone potrzebują znacznie dłuższego czasu dojrzewania niż wina białe. Świetnie sprawdzają się do tego dębowe beczki, jednak z powodu wysokich kosztów, większość win czerwonych dojrzewa w stalowych lub betonowych kadziach. Butelkowanie rozpoczyna się nie wcześniej niż po pół roku, ale zazwyczaj okres ten, to przynajmniej rok.
Copyright © 2022 Winnica