Białe wina powstają głównie z białych odmian winogron. Zdarza się jednak, że robione są również z czerwonych szczepów.
Francuska odmiana, która jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Występuje niemal w każdym kraju produkującym wino, zarówno w chłodniejszych jak i cieplejszych rejonach. Główny szczep w Burgundii, powstają z niego słynne wina takie jak: Chablis czy Montrachet. Jedyna biała odmiana w Szampanii. Z Chardonnay powstają zarówno wina lekkie i owocowe jak też ciężkie i złożone, które świetnie się starzeją.
Aromaty: cytrusy, jabłko, suszone owoce, orzechy, nuty waniliowe, tostowe i maślane.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Burgundia, Champagne), Włochy, Nowy Świat.
Pochodząca z Francji odmiana znana jest na całym świecie. Powstają z niej wina o wyraźnej kwasowości i bardzo charakterystycznych aromatach. Produkuje się z niej również wina słodkie np. w Bordeaux, w apelacji Sauternes. Niesłychanie popularna w ostatnich latach.
Aromaty: agrest, pokrzywa, świeżo ścięta trawa, liście czarnej porzeczki, szparagi.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Sancerre, Pouilly-Fume), Nowa Zelandia (główna odmiana w tym kraju), Włochy, Nowy Świat.
Uważana za jedną z najbardziej szlachetnych odmian na świecie. Dzięki wysokiej kwasowości jest niezwykle długowieczna. Wybrane wina mogą przetrwać dekady. Jedne z najlepszych powstają w Niemczech. Z rieslinga możemy spotkać zarówno wina wytrawne jak i bardzo słodkie. Odmiana ta jest jednak bardzo wymagająca. Potrzebuje dobrego nasłonecznienia, ale niezbyt dobrze znosi gorący klimat (Nowy Świat). Mimo tego, że riesling uprawiany jest niemal w każdym zakątku świata to jego najlepsze interpretacje powstają tylko w nielicznych miejscach.
Aromaty: jabłko, gruszka, grejpfrut, mango, kwiat lipy, nuty miodowe. W starszych winach charakterystyczny aromat naftowy.
Kraj i obszar uprawy: Niemcy (Rheingau, Mozela), Austria (Wachau, Kamptal), Francja (Alzacja), Włochy, Nowa Zelandia, Australia, USA.
Odmiana wywodzi się z Francji i jest mutacją szczepu pinot noir. Do Niemiec sprowadził ją handlarz winem Ruland, dlatego też w wielu krajach Europy Środkowej określa się ją nazwą rulander. Jagody tej odmiany mają szaroróżową barwę i przy zastosowaniu dłuższej maceracji możemy z niej otrzymać wina różowe. Jest dość eksraktywna, ma intensywny aromat i dobrą kwasowość. To wszystko sprawia, że powstają z niej zarówno wina półwytrawne, jak również wino słodkie.
Aromaty: jabłka, cytrusy, miód, migdały, nuty korzenne.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Alzacja), Niemcy, Austria, Włochy, Węgry, Czechy, Słowenia, Nowy Świat.
Najbardziej aromatyczna i rozpoznawalna odmiana. Najczęściej wina są półwytrawne lub nawet półsłodkie ale również wytrawne. Mają intensywną barwę i specyficzny aromat. Doskonale nadaje się do wytwarzania win bardzo słodkich z późnego zbioru.
Aromaty: płatki róży, liczi, mandarynki, egzotyczne kwiaty, słodkie przyprawy.
Kraj i obszar uprawy: Francja (Alzacja), Włochy, Niemcy, Nowy Świat.
Po zebraniu i selekcji winogron są one delikatnie wyciskane. Uzyskany moszcz poddaje się sedymentacji, czyli usunięciu zanieczyszczeń pozostałych po tłoczeniu. Wina białe fermentują najczęściej w zbiornikach ze stali nierdzewnej, czasami w dębowych beczkach. Po zakończeniu fermentacji wino jest klarowane i filtrowane. Ostatnim etapem jest leżakowanie, które zazwyczej trwa kilka miesięcy i odbywa się w tankach lub rzadziej beczkach. Następnie wino jest butelkowane i trafia do sprzedaży.
Copyright © 2022 Winnica