Białe wina powstają głównie z białych odmian winogron. Zdarza się jednak, że robione są również z czerwonych szczepów.
Jedne z najpopularniejszych odmian białych winogron, to m.in.: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris (Pinot Grigio), Pinot Blanc (Pinot Bianco), Gewurztraminer (Traminer), Muscat, Viognier, Gruner Veltliner, Verdejo, Albarino, Vermentino, Trebbiano, Furmint.
Po zebraniu i selekcji winogron są one delikatnie wyciskane. Uzyskany moszcz poddaje się sedymentacji, czyli usunięciu zanieczyszczeń pozostałych po tłoczeniu. Wina białe fermentują najczęściej w zbiornikach ze stali nierdzewnej, czasami w dębowych beczkach. Po zakończeniu fermentacji wino jest klarowane i filtrowane. Ostatnim etapem jest leżakowanie, które zazwyczej trwa kilka miesięcy i odbywa się w tankach lub rzadziej beczkach. Następnie wino jest butelkowane i trafia do sprzedaży.
Copyright © 2022 Winnica