Pasja, badania, poświęcenie i tradycja: to podstawowe wartości, które winiarnia Ai Galli wyznaje od początku swojego istnienia. Od ponad czterdziestu lat ich celem jest poszukiwanie doskonałości poprzez tworzenie win, które odzwierciedlają cechy, takie jak elegancja, równowaga i typowość siedliska.
Posiadłość położona jest między granicami Veneto i Friuli Venezia-Giulia. Znajduje się tu terroir, w którym winogrona uprawiane są z powodzeniem od czasów starożytnego Rzymu. W harmonii z krajobrazem, ukształtowanym przez uprawę winorośli, posiadłość obejmuje ponad 60 hektarów winnic. Historia miłości do ziemi, integracji z terytorium, a także szacunku dla natury i jej owoców – to właśnie filozofia winiarni Ai Galli.
To, co czyni tutejsze terroir wyjątkowym, to połączenie warunków glebowych i klimatycznych idealnych do uprawy winorośli, a także ważnych wartości ludzkich przekazywanych przez lata. Więź między ziemią a ludźmi jest niezachwiana i skutkuje powstawaniem wspaniałych win, które interpretują unikalny styl.
Winorośle rosną na bogatej w minerały glebie gliniastej, z cienką warstwą wierzchnią węglanu wapnia, znanego jako Caranto. Wieczorne wiatry obniżające w nocy temperaturę oraz bogate rezerwy wody to czynniki, które sprawiają, że winogrona są wyjątkowe.
Wizją winiarni Ai Galli jest wzmocnienie koncepcji „Cru”, czyli jednej winnicy produkującej unikalne, rozpoznawalne wino. Ma to na celu zachowanie dziedzictwa terytorialnego, czyli typowego charakteru danego wina tu tworzonego.
Uprawa winorośli to zamiłowanie do ziemi, na której rosną, owoców, które rodzą oraz sztuka przekształcania gron w wino. Jej pielęgnowanie to zobowiązanie przez cały rok. Winiarnia Ai Galli szczególną uwagę przywiązuje do pracy w winnicach co pozwala uzyskać winogrona najwyższej jakości. Ma świadomość, że jest to podstawowy punkt wyjścia do produkcji win, które będą charakteryzować się elegancją i równowagą.
Jedną z ich praktyk jest zachowywanie i pielęgnowanie najstarszych winnic. Pochodzące z nich owoce posiadają cechy charakterystyczne unikalnego terroir, wprowadzając je do tworzonego wina.
Wszystkie operacje rolnicze odbywają się z poszanowaniem natury łącząc tradycyjne know-how i nowoczesne technologie. Bezkompromisowe dążenie do wysokiej jakości kieruje każdym krokiem zespołu Ai Galli, a pasja sprawia, że nieprzerwanie nad tym pracują.
Winiarnia Ai Galli to miejsce, w którym wiedza, doświadczenie i dawne tradycje przekształcania winogron w wino są zachowane i połączone z nowoczesnymi technologiami gwarantującymi najwyższe standardy jakości.
Tutaj „czas” jest najważniejszym czynnikiem. Ważne jest oczekiwanie na odpowiedni moment, tak aby uzyskać wina o wyjątkowej osobowości, w których elegancja, harmonia i równowaga określa ich charakter.
Jak tylko winogrona trafią do winiarni przechodzą dokładny proces selekcji aby zachować ich typowe cechy. Następnie, poprzez fermentację, dojrzewanie i starzenie winogrona przekształcają się, najpierw w moszcz, a następnie w wino. Do tego procesu niezbędne są cztery szlachetne materiały: stal, beton, drewno i szkło. Każdy z nich nadaje winu wyjątkowe cechy.
Wina Ai Galli doceniane są przez koneserów na całym świecie. Nagrody zdobyte w ostatnich latach nie są ostatecznymi osiągnięciami firmy, ale potwierdzeniem, iż podejmowana droga, jest słuszna…