Wina Radom

Wina czerwone

Czerwone wina powstają z czerwonych odmian winogron. Pomimo nazwy, w rzeczywistości kolor ich skórek jest granatowy lub czarny.

Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są zgniatane przy pomocy młynka. Uzyskana miazga poddawana jest maceracji, dzięki której moszcz uzyskuje zawarte w skórkach barwniki i garbniki. Wszystko to ma wpływ na kolor i taniczność wina.

Szczepy czerwone

  • Carignan – dawniej mający największy areał, obecnie przeciwnie. Najlepsze rezultaty dają stare krzewy. Ciemna barwa, mocna budowa, sporo szorstkich tanin i goryczka na finiszu. Rzadko występuje samodzielnie.
  • Grenache – wina mają świetną strukturę, niezłą aromatyczność, mnóstwo słonecznych i kwiatowych aromatów oraz wysoki alkohol. Zdolny do długiego leżakowania. Niezastąpiony składnik Vins doux naturels.
  • Mourvèdre – występuje w większości kupaży tego regionu, w słynnych GMS (Grenache, Mourvèdre, Syrah). Dużo ciała, koloru i tanin. Doskonale nadaje się do starzenia w drewnie. Rzadkie jednoodmianowe wina, to prawdziwe perełki Langwedocji.
  • Syrah – daje ciężkie wina z wysokim alkoholem, które są najlepsze do picia po kilku latach leżakowania. Intensywny bukiet, mało kwasowy z eleganckimi taninami. Świetnie owocowy w winach różowych. Najlepsze langwedockie Syrah jakościowo porównywalne jest z winami z Północnej Doliny Rodanu.  
  • Cinsault – najlepsze siedlisko to łupki (apelacja Faugères). Daje owocowe i pełne wina. Ważny składnik win różowych.
  • Côt (Malbec) – wcześnie dojrzewa. Dodaje koloru i tanin. Dobrze się starzeje. Świetne rezultaty w winach różowych. Uprawiany głównie w okolicach Carcasonne (apelacje Cabardès i Malepère).
  • Fer servadou – lokalna odmiana dająca taniczne wina o typowo śródziemnomorskim charakterze.
  • Lledonner pelut – używany jedynie w kupażach w niewielkich ilościach.

Wina białe

Białe wina powstają głównie z białych odmian winogron. Zdarza się jednak, że robione są również z czerwonych szczepów. 

Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są zgniatane przy pomocy młynka. Uzyskana miazga poddawana jest maceracji. Po zebraniu i selekcji winogron są one delikatnie wyciskane. Uzyskany moszcz poddaje się sedymentacji. Wina białe fermentują najczęściej w zbiornikach ze stali nierdzewnej, czasami w dębowych beczkach. Po zakończeniu fermentacji wino jest klarowane i filtrowane. Ostatnim etapem jest leżakowanie, które zazwyczej trwa kilka miesięcy i odbywa się w tankach lub rzadziej beczkach.

Szczepy białe

  • Grenache blanc – używany zarówno do win wytrawnych jak i słodkich. Długie w ustach z wyraźną kwasowością.
  • Grenache gris – do win słodkich. Ciekawe, bogate i korzenne wina.
  • Muscat à petits grains blancs – aromatyczne Vin doux naturels lub półsłodkie (moelleux). Rzadkie wina wytrawne lub różowe.
  • Sauvignon blanc i Chardonnay – tylko wina regionalne.
  • Bourboulenc – rzadko spotykany. Finezyjne wina z małą ilością alkoholu.
  • Clairette – najstarsza langwedocka odmiana.
  • Vermentino (Rolle) – słomkowy kolor, niezła równowaga. Tłuste na podniebieniu i mocno aromatyczne z kwiatowo-owocowym bukietem.
  • Mauzac (Blanquette) – uprawiany jedynie w apelacji Limoux, gdzie stanowi główny składnik ciekawych i oryginalnych win musujących. W aromacie dominuje zielone jabłko. Skłonność do oksydacji.
  • Picpoul – wina jednoodmianowe z podapelacji Picpoul de Pinet nad Morzem Śródziemnym, wokół basenu Thau. Morskie, wytrawne wina z werwem, cytrusową kwasowością i słonawym finiszem. Przypominają nieco Muscadety z Doliny Loary.
  • Maccabeu – dodaje lekkości i finezji. Mało aromatyczny i mało alkoholowy. 
  • Marsanne,  Roussanne – używane jedynie w kupażach.

Wina różowe

Różowe wina powstają z czerwonych odmian winogron. Proces produkcji wygląda podobnie jak w przypadku win czerwonych. Podstawową różnicą jest czas maceracji, czyli kontakt skórek z moszczem winogronowym. Trwa on o wiele krócej, od kilku do kilkunastu godzin. Po oddzieleniu soku od skórek, wino przelawane jest do kadzi stalowych i poddawane fermentacji.

Zazwyczaj wina różowe dojrzewają bardzo krótko i już po kilku tygodniach trafiają do butelek.
Dzięki temu wina o różowej barwie są lekkie, świeże i bardzo owocowe.

Wina musujące

Wina musujące powstają zarówno z białych jak i czerwonych odmian winorośli. Najpopularniejsze z nich, to m.in.: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Glera, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Xarel-lo, Parellada, Macabeo (Viura).

Niewątpliwie, najsłynniejszym winem musującym jest Szampan (Champagne). Powstaje on metodą tradycyjną, zwaną też często metodą szampańską. Polega ona na wtórnej fermentacji wina w butelkach. Tą samą metodą produkowana jest hiszpańska Cava, włoska Franciacorta, ale też inne francuskie wina, takie jak Cremant i Limoux.