Wina czerwone Radom

Czerwone wina powstają z czerwonych odmian winogron. Pomimo nazwy, w rzeczywistości kolor ich skórek jest granatowy lub czarny.

Jedne z najpopularniejszych odmian czerwonych winogron to m.in.: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah (Shiraz), Pinot Noir, Tempranillo, Sangiovese, Nebbiolo, Zinfandel (Primitivo), Carmenere, Malbec, Pinotage, Tannat, Grenache (Garnacha), Blaufrankisch (Kekfrankos), Nero d’Avola, Saperavi.

Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są zgniatane przy pomocy młynka. Uzyskana miazga poddawana jest maceracji, dzięki której moszcz uzyskuje zawarte w skórkach barwniki i garbniki. Wszystko to ma wpływ na kolor i taniczność wina.

Przy produkcji win czerwonych fermentuje cała miazga, wraz ze skórkami i pestkami. Proces fermentacji trwa od kilku dni do kilku tygodni. Następnym etapem jest oddzielenie wina od miazgi i fermentacja jabłkowo-mlekowa. Wina czerwone potrzebują znacznie dłuższego czasu dojrzewania niż wina białe. Świetnie sprawdzają się do tego dębowe beczki, jednak z powodu wysokich kosztów, większość win czerwonych dojrzewa w stalowych lub betonowych kadziach. Butelkowanie rozpoczyna się nie wcześniej niż po pół roku, ale zazwyczaj okres ten, to przynajmniej rok.