Czerwone wino zwykle jest podawane do potraw o mocniejszym smaku, takich jak:

  • Mięso czerwone: wołowina, jagnięcina, dziczyzna
  • Dania z dziczyzny: pieczona kaczka, gęś
  • Dania z mięsa: pieczone lub duszone króliki, cielęce steki
  • Sery: ciemne, ostre sery, takie jak gouda, parmezan, pecorino
  • Potrawy z dużą ilością przypraw: dania z kuchni włoskiej, meksykańskiej, chilijskiej
Czerwone wino do dań z wołowiny

Jednak to, z jakimi potrawami wino będzie pasować, zależy od jego specyfikacji i jakości. Ważne jest, aby wybierać wino, które harmonizuje z daniami, a nie je przytłacza. Ostatecznie, najlepszym sposobem na wybranie odpowiedniego wina do danej potrawy jest spróbowanie kilku opcji i wybranie tej, która najbardziej się podoba.

Skoro już wiemy do jakich dań należy podawać czerwone wino to opowiedzmy sobie o jego charakterze.

Wina czerwone

Czerwone wino jest produkowane z czerwonych winogron, które zawierają skórki, szypułki i pestki. W czasie produkcji winogrona są rozdrabniane, a następnie fermentowane z udziałem drożdży, co powoduje powstanie alkoholu i charakterystycznych aromatów i smaków.

Charakterystyka czerwonego wina może różnić się w zależności od odmiany winogron, regionu produkcji, metod produkcji i wieku wina. Oto kilka cech, które można uznać za typowe dla czerwonego wina:

  • Kolor: od ciemnoczerwonego do czerwonej purpury
  • Aromat: nuty owocowe, takie jak wiśnie, czereśnie, jagody, a także aromaty ziół i przypraw, takie jak tymianek, goździki, pieprz, cynamon
  • Smak: pełny, z dobrym ciałem, z umiarkowaną do wysoką kwasowością i garbnikiem
  • Taniny: taniny są białkami i polisacharydami, które nadają wina cierpkość i gładkość w ustach

Czerwone wino może być wytrawne, półwytrawne lub słodkie, w zależności od ilości cukru pozostawionej po fermentacji. Mogą być także lekkie i łatwe do picia, lub mocne i złożone w smaku, w zależności od odmiany winogron i metody produkcji.

Czym jest wine pairing?

Wine pairing (pol. „dopasowywanie wina”) to sztuka łączenia wina z jedzeniem, aby wzmocnić i uzupełnić smaki potrawy. Celem wine pairing jest znalezienie wina, które będzie harmonijnie komponować się z daną potrawą i podkreślać jej smaki, a jednocześnie uniknąć konfliktu między smakami i aromatami wina i jedzenia. Więcej informacji o dopasowywaniu wina do konkretnych potraw już wkrótce!