Konyári

Winiarnia Konyári rozpoczęła swoją działalność jako firma rodzinna w 2000 roku. Od tego czasu kierowali nią dwaj znakomici winiarze, János Konyári i jego syn Dániel Konyári.

Główne wejście do winiarni Konyári

Zanim to nastąpiło, János Konyári od 1974 roku pracował w Państwowym Gospodarstwie Balatonboglár, najpierw jako kierownik zmiany, później jako główny winiarz, do 1990 roku. Po tym roku, w czasie zmian ustrojowych na Węgrzech założył wraz z Vencelem Garamvári winiarnię St. Donatus, której był głównym winiarzem i dyrektorem zarządzającym do 2004 roku. János Konyári jako pierwszy na Węgrzech zastosował starzenie win w beczkach, a jego nazwisku przypisuje się również wzrost popularności niebieskich odmian winogron na południowym brzegu Balatonu.

Winiarnia Konyári

Po śmierci Jánosa Konyári w maju 2017 roku, rodzinną winiarnią, w całości zarządza jego syn Dániel, który w 2009 roku został wybrany Młodym Winiarzem Roku. W 2000 roku Dániel napisał swoją pracę magisterską, na uniwersytecie ogrodniczym, na temat starzenia win w beczkach barrique, a następnie wyruszył poznawać winiarski świat. Pracował w RPA, Kalifornii i Nowej Zelandii, zdobywając tam doświadczenie, które teraz wykorzystuje do tworzenia jednych z najlepszych węgierskich win.
János Konyári został pośmiertnie odznaczony tytułem Borászok Borásza w 2018 roku, który przyznawany jest od 2007 roku dla najlepszych winiarzy na Węgrzech.

Posiadłość Konyári

Winiarnia Konyári jest jedną z najbardziej znanych i szanowanych w regionie Balatonu. Winnice mają powierzchnię 38 hektarów, a winogrona z nich zebrane pozwalają na wyprodukowanie około 230 000 butelek rocznie. Uprawiane są najpiękniejsze winnice łańcucha wzgórz na południe od Balatonlelle (Kishegy, Öreghegy lub Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy). Wszystkie te tereny to gleby idealne dla uprawy winorośli. Doskonale nasłonecznione, ciepłe wzgórza, z dużą zawartością wapnia, lessową glebą zmieszaną z kamieniem i gliną, położone na wysokości 150-250 m n.p.m.

Winnica Cabernet Sauvignon Konyári

Jednym z klejnotów posiadłości jest piękna piwnica z ceglanymi sklepieniami, zbudowana w 1757 roku przez György Báró Majthényi.

Piwnica, w której dojrzewają wina Konyári

Tradycja uprawy winorośli i produkcji wina w tym regionie sięga 800 lat. Kishegy – dawniej znane jako Zaharegi czyli Szárhegy i jego okolice, zostały podarowane opactwu Tihany przez Andrása I, świadczy
o tym dokument z 1055 roku. W erze Arpadów zamieszkane były dwie osady, Egyházasgamás i Algamás. Według spisu z 1211 r. jej mieszkańcy byli rolnikami i chłopami na koniach. Mieszkały tu również dwie rodziny winiarskie. W tym czasie Gamás było najbardziej zaludnioną posiadłością opactwa Tihany. Znajdowało się tu 58 domów, w których mieszkało około 380 osób.
Konflikt Gamás, między miejscową szlachtą a opactwem, który trwał prawie 20 lat, od 1398 do 1417 roku
i dotyczył stosunków własnościowych, również dowodzi, że obszar ten miał wyjątkowe właściwości.

Winnice Konyári

Podczas okupacji tureckiej obie osady zostały wyludnione, a Kishegy-szőlő ponownie stało się znanym regionem uprawy winorośli od XVIII wieku. Pieczęć Lelle (Sigillum Loliense) z 1760 r. nawiązuje do tradycji lokalnego winiarstwa. W połowie wieku György Báró Majthényi zbudował barokową kaplicę św. Donata,
a także drukarnię posiadającą piękną piwnicę z ceglanym sklepieniem. Według Canonica Visitatio z 1815 r. właścicielem tego terenu był ojciec Istvána Grófa Széchenyiego, Ferenc Gróf Széchenyi. Ich herb rodowy do dziś znajduje się na ścianie kaplicy.

Konyári Sigillum Loliense

Pod koniec XIX wieku czerwone wina Istvána Grófa Szalaya rozsławiły region w Europie. W sierpniu 1880 roku stara piwnica stała się sceną ciekawego wydarzenia politycznego. Zdarzało się, że patriotyczna szlachta z powiatów Somogy, Zala, Veszprém i Fejér debatowała tu o niezależnej od monarchii austro-węgierskiej Republice Lelle. Później, władze były skłonne przypisać incydent ognistemu czerwonemu winu Lelle.

Konyári Pava

Właśnie w tych piwnicach, w małych dębowych beczkach, dojrzewają teraz najlepsze wina Konyári, a u podnóża góry zbudowana została winiarnia.

Dębowe beczki w piwnicy Konyári

Rodzina Konyári szanuje i dba o środowisko naturalne. Nie korzysta z klimatyzatorów. Piwnica przylega do zbocza wzgórza dzięki czemu pomieszczenia posiadają naturalną klimatyzację. Jeśli chodzi o uprawę winorośli, stosują jak najmniej oprysków, a gospodarstwo objęte jest rygorystycznym programem zarządzania rolniczo-środowiskowego.

Winiarnia Konyári wpisana w okoliczny krajobraz

W zamian za zużyte dębowe beczki, posadzili 27 500 sadzonek dębu na 3 hektarach gruntów.

Dębowy las w okolicach winiarni Konyári

Ponadto z ich inicjatywy, ogród wokół Domu Gościnnego i Piwnicy o powierzchni 2 ha, został sklasyfikowany jako Obszar Ochrony Przyrody o Znaczeniu Lokalnym.

Dom gościnny Konyári

Ogród Konyári

Ogród i winiarnia Konyári